In Their Absence"Ost Dunholth, Gondor egykori erődje rég óta állt elhagyatottan. Azonban az északi Dúnadánok Enedwaithbe érkezésével Gortheron a Halálhozó feltámasztotta egykor elbukott testévéreit és szétkülde őket Eriador szerte, hogy leigázzák a Szabad Népeket.
Ivar a Véreskezű szolgáit az Északi Dombság Stoneheight nevű kis falujába küldte, bár ő maga Gortheronnal maradt Ost Dunholth erődjében. Ferndur egy messzi, rég óta elhagyatottan álló templomba ment Trollházára, ahonnan förtelmes betegségeit próbálja szétárasztani. Drugoth az északi Forochelbe ment, ahol a Lossoth elől fagyos erődjében rejtőzve várja a megfelelő alkalmat, hogy lecsaphasson. Thadur pedig, aki mindig is gyűlölte a hobbitokat, az elhagyatottan álló Northcotton Farmon vert tanyát, hogy megmérgezze a Megye ivóvizét."


Az In Their Absence insták Enedwaith területtel az Update 2-ben jelentek meg. A pakk két 3 fős és két 6 fős instát, illetve egy 12 fős raidet tartalmaz. Eredetileg ezek 65-ös szintűek, de Update 10-el skálázhatóak lettek. Az instákba (és raidbe) való belépéshez fel kell fedezni bejáratukat. Az In Their Absence nevű küldetés sorozat tartozik hozzájuk, ennek sorrendjében az insták a következők:

Northcotton Farms
Stoneheight
Sâri-surma (Glacier Fortress)
Lost Temple
Ost Dunhoth

META Deed
Az insták és a raid T2 Hard mode és a küldetéslánc sikeres teljesítésével megkapható a META deed-ért járó Prized Ost Dunhoth War-steed.